Korzika Travel Symbol

Korzika a vy - čím vám učaruje najkrajší ostrov v Stredomorí?

Korzika a vy - čím vám učaruje najkrajší ostrov v Stredomorí?

Malý stredomorský raj na polceste medzi Francúzskom a Talianskom. Pláže s jemným zlatistým pieskom, dychberúce horské hrebene a čarovné eukalyptové háje. O akom ostrove je reč?

Historickí nadšenci ju poznajú ako rodisko Napoleona, milovníci chutí si pochvaľujú miestnu gastronómiu a dobrodruhovia nedajú dopustiť na nedotknutú, až panenskú prírodu. 

Korzika. Malý ostrov plný veľkých zážitkov.

Náš príbeh v najkrajšom kúte Stredomoria sme začali písať už v roku 2002. Martin, zakladateľ cestovnej kancelárie KorzikaTravel, tu pôvodne pricestoval za prácou. Ostrov mu však učaroval natoľko, že z neho urobil svoj nový domov a založil si tu rodinu. Jeho vlastnými slovami: „O Korzike sa hovorí, že kto ju raz navštívi, bude sa sem stále vracať, alebo tu ostane žiť. Mojím osudom je druhý prípad.

Korzika, to je oveľa viac, než len krásne pláže, divoká, dychberúca príroda, fantastické jedlo a víno. Korzika, to je životný štýl. 

Bez záplavy turistov

V porovnaní s inými stredomorskými ostrovmi, predovšetkým Malorkou, Tenerife, Krétou či Cyprom, Korzika nepatrí medzi takzvané „masovky“. Nenájdete tu žiadne turistami preplnené rezorty, alebo pláže, kde sa tlačí hlava na hlave.  

To je jedno z najväčších lákadiel ostrova. Jeho tichá, elegantná krása. 

Hoci počas hlavnej sezóny, trvajúcej približne od mája do septembra, je počet návštevníkov vyšší, vzhľadom na množstvo zážitkov, ktoré ponúka, si tu každý nájde svoj kus raja. Navyše, my vás zavedieme na čarovné miesta, kde nehrozia davy

Korzika je ohromne rozmanitá, ale za to výnimočne pokojná. Získa si vás svojou originalitou, autenticitou, neopozeranosťou. 

Ak hľadáte nevšedné krásy, chuť, vône a temperament Stredomoria, no bez turistického smogu, váš najbližší cieľ je jasný. 

Čo vás na ostrove čaká?

Korzika a pláže, dokonalá harmónia

Niekto si letnú dovolenku nevie predstaviť bez slnenia sa na piesku, iný zasa bez dobrodružných horských túr. Na Korzike si na svoje prídu obe skupiny nadšencov, ale aj mnohí ďalší.

Začnime plážami.

Korzika ich ponúka vyše 200, tiahnúcich sa pozdĺž 1 000 kilometrového pobrežia. A viete, čo je fantastické? Že priemerná vzdialenosť od cesty na pláž je na ostrove menej než pol kilometra. Znamená to, že pri mori máte pokoj, ale zároveň zvyčajne nemusíte pochodovať hodinu, kým dorazíte do cieľa.

Cesta nezriedka vedie chodníkom cez husté korzické porasty zvané macchia, plné rozmanitých kríkov, polokrov a aromatických rastlín, od levandule až po tymián. Napoleon údajne aj so zaviazanými očami poznal, že ide na ostrov. Práve podľa vône. 

Krásna, nedotknutá príroda vás sprevádza na každom kroku.  Korzika je bohatá na čarovné pláže, s bielym, zlatým aj červeným pieskom, ktorý vám bude hýčkať chodidlá . My vás odvezieme na tie najvýnimočnejšie. 

Na južnom pobreží Korziky nájdete jednu z najkrajších európskych pláží Santa Giulia. Biely piesok, tyrkysové more, jednoducho idylka na pohľadanie. Pláž je dostatočne dlhá, svoj nerušený kúsok slnečnej pohody si teda nájde každý. 

Malebný raj, takto by sme mohli označiť pláž Palombaggia. Jemný piesok obklopený oranžovými skalami, na ktorých rastú storočné pínie. Niet sa čo čudovať, že v rebríčkoch popularity je táto korzická pláž na vrchných priečkach. 

Polmesiacovitá zátoka Rondinara je považovaná za jednu z najkrajších na celom kontinente. Na svoje si tu prídu ako milovníci slnenia, tak nadšenci vodných športov. Už pri ceste na miesto dostanete ochutnávku krásnych pohľadov na panenskú korzickú prírodu.

Ako by pláže na Korzike opísal Martin? 

Karibik v Európe, akurát namiesto kokosových paliem sú tu vznešené stredomorské pínie. Niektoré pláže sú dostupné iba loďou, alebo dlhšou pešou túrou.

Krásna príroda od údolí až po hory

Ľudská činnosť si, bohužiaľ, často vyberá daň na prírodných krásach. Tie nezriedka musia ustúpiť zväčšujúcim sa mestám, priemyselnej výstavbe či inej aktivite. 

Na Korzike to neplatí.

Miestni obyvatelia sú na svoju prírodu hrdí a patrične si ju strážia. Vďaka ich prístupu tak môžete zblízka zažiť autentickú korzickú scenériu, ktorá akoby vypadla z pohľadnice. 

Miestne príslovie hovorí: „Svet je krásny, ak vieš, ako sa naň pozerať.“ Korzičania vás to naučia. 

Do svojej knihy zážitkov určite zaraďte panenské zelené údolie Vallée du Fango, horský hrebeň Bavella, či roklinu Spelunca. Návštevníci týchto miest sa často nechajú počuť, že kvôli všadeprítomnej kráse zabúdajú fotiť. 

Zo severu na juh ostrova vedie turistická trasa GR20, právom označovaná za jednu z najkrajších na svete. S celkovým prevýšením vyše 12 000 metrov ide o náročnú, ale za to neopakovateľne čarovnú túru. Vezme vás údoliami, lesmi, historickými mestečkami, cez horské hrebene až po južné pobrežie. 

My vás v našom klimatizovanom osobnom vozidle vezmeme na tie najkrajšie miesta a pokiaľ máte špeciálne požiadavky, radi vám pripravíme aj program na mieru. Korziku si zamilujete.

História ukrytá v mestách

Ostrov sa môže popýšiť bohatou a miestami až pohnutou históriou.

Ešte pred starovekými Grékmi, dávno pred naším letopočtom ho osídlili najprv Feničania, potom Etruskovia, neskôr od Kartágincov dobyli Rimania, nájazdy tu podnikali kmene Vandalov, v 18. storočí ho od Janovčanov kúpili Francúzi a rok na to sa tu narodil Napoleon Bonaparte.

Úctyhodné, čo poviete?

História sa tu ukrýva na každom rohu.

Počnúc skalným mestečkom Bonifacio, cez Napoleonovo rodisko Ajaccio, až po malebné prístavné útočisko Porto Vecchio. Ak milujete dejiny, Korzika vás chytí a už nepustí. 

A to nehovoríme o kultúre. Ako sme uviedli vyššie, Korzika, to je životný štýl, spôsob myslenia. Má niečo z francúzskej elegancie, talianskeho temperamentu a stredomorskej vášne, ale so sebe vlastným, podmanivým štýlom. 

To jednoducho treba zažiť. 

Na našich zájazdoch sa vám snažíme z kultúry a histórie sprostredkovať čo najviac a predovšetkým čo najautentickejšie. Cieľom je, aby ste si sami utvorili názor, na základe vlastných zážitkov. 

Korzika má charakter, nepotrebuje pozlátko. 

Chuť Stredomoria pri západe slnka

Nezabúdajme na gastronómiu. Bez toho, aby ste Korziku ochutnali, nemôžete odísť.


Hoci ostrov je francúzskym administratívnym územím, v jedálničku miestnych cítiť nezameniteľný taliansky rukopis. 

Či už si pochutnáte na korzickej sušenej šunke prissutu, ovčom syre brocciu, alebo si osladíte život koláčom fiadone, v každom prípade ide o kulinársky zážitok. K tomu pohár kvalitného červeného vína Nieluccio - mimochodom, vinármi boli aj Napoleonovi rodičia - a ste v stredomorskom gastro-raji.

Charakteristikou korzickej kuchyne je používanie gaštanov. Melie sa z nich múka a tú miestni pridávajú do mnohých pokrmov, sladkých aj slaných. 

Ak nám prezradíte, aké chute obľubujete, my vám ich naservírujeme à la Korzika.

Korzika - iba na vlastnej koži

Aj keď by sme toho o Korzike mohli ešte napísať veľa, nič nenahradí návštevu a osobnú skúsenosť.

Tento kúsok Stredomoria je neopakovateľný, podmanivý a predovšetkým nekompromisne skutočný. Treba ho zažiť. Na vlastnej koži, vlastnými zmyslami, podľa svojho gusta. Iba tak človek získa zážitok do konca života.

My vám ho radi sprostredkujeme. „Úchvatná, neopozeraná a divoká. Zabudnite na preplnené masovky. Poďte s nami na Korziku už toto leto.” 

Aké máte plány na najhorúcejšie mesiace roka? Chcete si dopriať zážitok na celý život? 

Zažite klenot Stredomoria na vlastnej koži. Ostrov krásy „L'Île de Beauté“ - ako Korziku nazývajú návštevníci - čaká len na vás. Od nezabudnuteľnej cesty vás delí pár klikov. 

Poďte na Korziku s nami

Corsica cliffs

Kontakt a rezervácia

Máte otázky, zaujala vás naša ponuka alebo máte chuť zažiť pestrosť Korziky podľa svojho gusta? Vyplňte krátky formulár a my sa vám ozveme.

Odoslať
Odoslať
Ďakujeme! Vaša správa bola odoslaná. Budeme vás kontaktovať.
Oops! Pri odosielaní formuláru nastala chyba.