Korzika Travel Symbol

Cykloturistika na Korzike, to je odmena za každou zákrutou

Cykloturistika na Korzike, to je odmena za každou zákrutou

Keď sa povie cykloturistika v Stredomorí, ľuďom zvyčajne ako prvé napadnú Malorka, Tenerife, možno Rodos či Sicília. A zatiaľ čo tieto ostrovy nepochybne prajú dobrodružstvám na dvoch kolesách, do veľkej miery sú už opozerané a na vrchole sezóny dokonca preplnené cyklistami. 

Čo takto vyskúšať niečo nové a navyše v zajatí krásnej prírody?

Korzika a bicyklovanie, to je dokonalá súhra. Ostrov ponúka tisícky kilometrov spevnených vozoviek, ale aj offroadové trasy pre adrenalínové typy. Na svoje si tu prídu rekreační cyklisti, aj matadori, ktorí si už čo-to odpedálovali. 

A to všetko s dychberúcimi výhľadmi za každou zákrutou. 

Bicyklovanie v pohľadnici

Vedeli ste, že v roku 2013 boli na ostrove odjazdené prvé tri etapy Tour de France? Udialo sa to pri 100. výročí najslávnejšieho cyklistického podujatia. 

Mnohí súťažiaci si neskôr pochvaľovali, že šlo o bezpochyby najkrajšiu časť celých pretekov. Mimochodom, práve na konci tretej etapy v severokorzickom Calvi sa do čela bodovacej súťaže dostal Peter Sagan a zelený dres si udržal až do konca celej Tour. Možno mu k výkonu pomohla omamná vôňa miestnych eukalyptových hájov, ktovie.  

Korzika nesie prívlastok „L'Île de Beauté“, teda Ostrov krásy, a o tom, že oprávnene, sa môžete presvedčiť práve zo sedadla bicykla. Na každom rohu. 

Nech už sa vyberiete ktorýmkoľvek smerom, všade vás čakajú ako prírodné krásy, tak kultúrne a historické pamiatky. S miernym nadsadením môžeme povedať, že je to akoby ste sa bicyklovali v pohľadnici.

Objavovaniu praje aj miestna cyklo-infraštruktúra. Drvivá väčšina vozoviek je spevnená a kým sa budete držať vyznačených ciest, bez problémov dopedálujete do cieľa. Samozrejme, ak chcete niečo adrenalínovejšie, môžete si dopriať aj cross-country, akurát si dajte pozor, aby ste neporušili zákazy v chránených oblastiach. 


V posledných rokoch na Korzike vzniklo viacero požičovní bicyklov, ak teda na ostrov prídete bez svojho tátoša, nie je problém si nejakého zaobstarať. Aj my vás radi usmerníme, kde a ako sa čo najlepšie pripraviť na kvalitnú cyklotúru. 

Výhodou Korziky tiež je, že mimo väčších miest je premávka áut na cestách pomerne obmedzená. Prilby sú zo zákona povinné iba pre deti do 12 rokov, avšak v záujme bezpečnosti ich odporúčame každému.

Dajte nám vedieť v predstihu, aké máte predstavy a urobíme všetko pre to, aby ste si Korziku patrične užili.

Cyklotrasy pre každého

Korzika má členitý reliéf, jedna z ďalších prezývok ostrova je Hora v mori. Ak sa teda pustíte do objavovania na bicykli, skôr či neskôr sa nejakému stúpaniu nevyhnete. 

Jedna z najkrajších trás začína v malej dedinke Porto na západnom pobreží Korziky. Tento región je súčasťou Svetového dedičstva UNESCO, máte sa teda na čo tešiť. Z Porta zamierite do divokých roklín Spelunca a ocitnete sa uprostred panenskej, divokej prírody s majestátnymi výhľadmi.

Trasa vás vezme lesom Aitone až na najvyššie položenú cestu na ostrove, Col de Vergio. Odtiaľ je to už jazda dole kopcom, až do historického mestečka Corte, kde si môžete oddýchnuť. Napríklad aj s pohárom lahodného červeného Nielucco - zaslúžite si to. 

Mnoho ľudí sa prvýkrát po absolvovaní tejto trasy nechá počuť, že ide o jeden z najkrajších zážitkov v živote. Pridáte sa k nim?

Tí, ktorí chcú oddychovejšiu trasu, môžu zamieriť do prímorských oblastí.

Krásami oplýva Cap Corse, vetrom ošľahaný korzický mys, vyčnievajúci zo severného pobrežia ostrova. Rovinatý terén sa tu strieda s miernymi stúpaniami, ide teda o cyklotrasu vhodnú aj pre začiatočníkov.

Navštívite malebné pobrežné dedinky, mestečká, vinice, a historické lokality. Túru môžete zavŕšiť v druhom najväčšom meste Korziky, prístave Bastia.

Alternatívou je cyklotúra z Calvi do Porta. Väčšinu času jazdíte popri mori a núka sa vám krásny pohľad na tyrkysovú vodu, na ktorej sa lenivo kolísajú rybárske člny. 

Kedy sa na Korzike bicykluje najlepšie?

Ideálne mesiace pre cyklotúry na ostrove sú počas jari, konkrétne celý máj približne až do polovice júna, alebo na jeseň, v septembri a októbri. Teploty vtedy nie sú na maximách, aj turistov je tu mimo hlavnej sezóny menej.

Samozrejme, bicyklovať môžete aj v júli a auguste, avšak je potrebné pripraviť sa na o čosi väčšiu záťaž pre váš organizmus. Ortuť teplomera často vystúpi aj nad 30°C, je teda nevyhnutné dbať na pitný režim a nezabúdať na prestávky. 

Ostatné mesiace roka sú z hľadiska počasia menej predvídateľné. Častejšie tu prší, aj morský vietor naberá na intenzite - odporúčame ich teda iba skúsenejším cyklistom. 

Povieme to však takto - Korzika je krásna 365 dní v roku. Či sem zavítate v lete, alebo na konci zimy, s prebúdzajúcou sa jarou, či na neskorú jeseň, odmena vás neminie.

Dokonalý cyklozážitok vám radi pripravíme aj my v KorzikaTravel. Ostrov máme preskúmaný od pobrežia k pobrežiu, od najvyššej hory, po posledné zrnko jemného piesku na pláži. Vieme teda, ktoré miesta určite stoja za návštevu a kde si to na dvoch kolesách užijete najviac.

Či už máte záujem o rekreačnú cyklistiku, alebo si to chcete na Korzike poriadne vyšliapnuť, sme tu pre vás. Stačí nás kontaktovať a pripravíme vám zájazd presne podľa vašich predstáv.

Spoznajte ostrov na bicykli, krížujúc neopozeranú, divokú korzickú prírodu. Získate zážitok na celý život. 

Máte záujem o nezabudnuteľný cyklozájazd?

Pozrite si našu ponuku a vyberte si dobrodružstvo podľa svojich predstáv!

Corsica cliffs

Kontakt a rezervácia

Máte otázky, zaujala vás naša ponuka alebo máte chuť zažiť pestrosť Korziky podľa svojho gusta? Vyplňte krátky formulár a my sa vám ozveme.

Odoslať
Odoslať
Ďakujeme! Vaša správa bola odoslaná. Budeme vás kontaktovať.
Oops! Pri odosielaní formuláru nastala chyba.